Basit anlamda artık evlerimize de girmeye başlayan 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile yapılan ya da elde edilen ve hatta belki de “basılan” ürünler kendini göstermeye başlıyor. Bu teknoloji aslında yeni değil.
İlk olarak 1984 yılında ortaya çıkıyor ancak özellikle tıbbi anlamda kullanılan bioyazıcıların kullanımının artmasından sonra dikkat çekici olmaya başlıyor. Öyle ki artık organ naklinin biyoyazıcılar sayesinde bir sorun olmaktan çıkacağı konuları tartışılıyor.
Üç boyutlu yazıcı teknolojilerinin gelişimi bilimsel çalışmaları da beraberinde getiriyor. İhtiyaç noktasını belirleyip bu yazıcılar yardımıyla çeşitli ürünlerin geliştirilmesine çalışılıyor.
ETH Zürich’teki bilim insanları da yaptıkları çalışmada sadece 3 boyutlu yazıcı kullanarak kabaca bir denizaltı elde edebilmişler. Çekici olan yanı ise bu denizaltının herhangi bir motor, yakıt ya da güç ünitesi barındırmıyor oluşu.
Bu konsept çalışma Profesör Kristina Shea ve çalışma arkadaşları tarafından geliştirilmiş. 7.5 cm boyutundaki mini denizaltı pedallarla hareket ediyor ve tamamen 3 boyutlu yazıcı ile elde edilmiş.
Bu mini denizaltının pedalları daha önce profesör ve O’nun doktora öğrencisi tarafından geliştirilen iki şekilli polimer şeritler yardımıyla iki taraflı bir itki ile tetiklenerek harekete geçiyor. Sudaki sıcaklık değişimleriyle hareket eden bu denizaltıda bulunan polimer şeritler robotun hareket etmesinde kas gibi davranıyor. Bu kaslar genişleyerek hareketi sağlıyor.
İlginizi çekebilir: Boston Dynamics’in ürettiği Spot Robot satılmaya başladı
Detaylarına buradan ulaşabileceğiniz çalışma bilim insanlarına sonraki adımlarda okyanus çalışmalarında kullanılabilecek daha düşük güç tüketimli araçların yapılabilmesi için ümit veriyor.