3D yazıcı sektöründeki gelişmeler her geçen gün dudak uçuklatan yenilikler sunmaya ve gelecekte insanların yapabilecekleri konusunda müthiş bir umut vaat etmeye devam ediyor. Chicago’lu bir biyoteknoloji şirketi olan BIOLIFE4D, 3D yazıcı ile insan kalbi yaptığını duyurdu.
Tam büyüklükteki kalp ile aynı özelliklere ve yapıya sahip olan bu küçük kalp ile ilgili şirket bunu yakın gelecekte yapay kalp nakli için bir mihenk taşı olduğunu belirtiyor.
Daha önce kalbin bileşenleri üretilmişti
3D yazıcı ile insan kalbi üretmek için memeli kalbinin özelliklerini taklit eden hücre dışı matris bileşenlerinden oluşan biyomürekkep kullanılmış. Bu işlem hastadan elde edilen kalp kası hücreleri ya da kardiyomiyositler ile yapılmış. BIOLIFE4D ilk kez Haziran 2018 yılında insan kalp dokusunu bu yöntemle üretmişti. Bu yılın başında ise şirket kalbin diğer bileşenlerinden kapakçık, karıncık (ventrikül) ve kan damarlarını ürettiğini duyurdu.
İşlem, bir hastanın beyaz kan hücrelerinin, kalp hücreleri de dahil olmak üzere ayrı hücre tiplerine farklılaşabilen, uyarılmış pluripotent adı verilen kök hücrelere (iPS hücreleri) yeniden programlanmasını içeriyor. Şirketin beklendiği üzere yakın gelecekteki planları gerçek boyutlarda bir insan kalbi üretmeye yönelik.
Biyoyazıcı ile ilk kez kalp üretilmiyor. Bu yılın başlarında Tel Aviv Üniversitesi’nde de kalp üretilebilmişti. O da henüz bir tavşan kalbi büyüklüğündeydi ve gerçek bir kalp gibi çalışamıyordu.
3D yazıcı teknolojisinin hızla gelişmeye devam etmesi ile bioyazıcıların organ üretebilmeleri sayesinde gelecekte organ bağışına gerek kalmayabilir. Gelişmeler bunun çok yakın bir gelecekte hayata geçebileceğini gösteriyor.