Google birkaç ay önce tanıttığı Project Euphonia adlı yapay zeka uygulamasının detaylarını açıkladı. Project Euphonia bazı hastalıklardan dolayı konuşma bozukluğu çeken kişilerin konuşmalarını algılayabilmeye yönelik bir çalışma.

ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) gibi bazı hastalıkların neticesinde hastalar kouşma bozukluğu yaşıyor. Günümüzdeki ses tanıma sistemleri bu hastalıklardan muzdarip olan kişilerin konuşmalarını algılayamıyor. İşte tam bu noktada Google’ın Project Euphonia adlı girişimi sorunu çözmeye odaklanıyor. 

Google’ın araştırıcılarından ve kendisi de konuşma bozukluğuna sahip Dimitri Kanevsky, aşağıdaki videoda bozuk olan konuşmayı Google Asistan ile anlaşılabilir bir konuşmaya çeviren Parrotron adlı mevcut sistemi kullanırken görülüyor. 

Araştırıcılar bu uygulamanın bilinen ses tanımlama teknolojilerinden farkını şöyle açıklıyor;

ASR (Automatic Speech Recognition-Otomatik Ses Tanıma), sistemleri genellikle normal yani düzgün konuşmaları tarıyor ve makine öğrenme ile çalışan sistem bu konuşmaları baz alıyor. Ancak ALS hastaları gibi farklı konuşma bozukluklarına sahip kişiler üzerinde denenmediği için bunu öğrenemiyor. Project Euphonia’da ise yüksek sayıda kelime hatalarını algılayıp öğrenebiliyor ve bunları geliştirebiliyor. Şu anda son teknoloji ürün ASR modelleri ALS ile ilişkili orta düzey bir konuşma bozukluğunu algılayabiliyor.

Yapay zekayı eğitebilmenin önemi

Proje için en önemli sorun yapay zekanın öğrenmesi için toplumun farklı noktalarından alınan örneklerin henüz yeterli sayıda olmaması. Araştırıcılar ALS hastalarından yapay zekayı “eğitebilmek” için çok sayıda ses kayıtları alıyor. Ancak hastalığın seyrine göre her ALS hastasının konuşma bozukluğu da tipik olmuyor. Bu nedenle kayıtlar henüz ideal nitelikte değil.

Google ses tanıma modelinde bazı ince ayarlarla kelime hata oranlarını azaltabildi. Bu metot ses tanımayı önemli ölçüde geliştirdi ancak araştırıcılar ses birimleriyle ilgili ara sıra bazı zorluklar çıkabileceğini de belirtiyor. Proje ile ilgili geniş detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Son dönemde özellikle tıp alanında yapay zeka kullanılan çalışmaların artışı ilgiyi hak ediyor. Yapay zekanın hayatımızın içerisine daha çok dahil olması 

Kaynak

Yorum yazın

Pin It