Belirli bir yaştan sonra (buna genelde 40 yaşından sonra derler) artık göz bozulmaları ortaya çıkmaya başlar. Her ne kadar buna direnmeye çalışsak da günün sonunda göz görmeyince gönül katlanamaz hale gelmeye başlamıştır artık ve o gözlükleri takmaya başlarız. Ama yakın ama uzak. 

Califonia Üniversitesi’nden bir grup bilim insanının yaptığı çalışma belki de gözlük kullanımını tarihin tozlu sayfalarına gömecektir, kim bilir. Bu ekibin ürettiği bir kontak lens göz komutlarıyla çalışabiliyor. Örneğin iki kez göz kırptığınızda görüntünüzü yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyor ya da onu netleştirebiliyorsunuz. Yani artık gözlüklere elveda diyebilir miyiz? Tabii ki bunun için çok erken ancak yakın gelecekte neden olmasın?

Biomimetik* lenslerin etkisi

Advanced Functional Materials’da yayınlanan, A Biomimetic Soft Lens Controlled by Electrooculographic Signal başlıklı makaledeki bulgulara göre, biomimetik lens yanıp sönme gibi bir hareket yaparken gözleriniz tarafından oluşturulan elektrik sinyallerine yanıt veren esnek polimer filmlerden yapılmış.

İnsanlar, elektrookülografik tepkiler olarak bilinen sinyalleri uyurken bile yayabilme kapasitesine sahipler. Araştırmacı Shengqiang Cai’e göre insanlar hiçbir şey görmediklerinde bile göz küresini hareket ettirerek elektrookülografik sinyal üretebiliyor.

Henüz prototip halinde olan bu lenslerin bilim adamları tarafından gelecekte ayarlanabilir gözlüklerde ya da uzaktan kontrol edilebilen robotlarda kullanılabileceği öngörülüyor.

*Biyomimetik (biyotaklit): Biyomimetik insanların karmaşık problemlerini çözmek için model, sistem ve doğa unsurlarının taklididir. Biyonik ile yakından ilgili bir konudur.

Yorum yazın

Pin It