Modern çağın en önemli girişimcilerinden olan Elon Musk, SpaceX, Tesla gibi diğer girişimlerinin yanında Neuralink adlı, özellikle insan beyni ile bilgisayarları birleştirmek üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen bir girişime de sahip.

Tabii Neuralink’in spesifik olarak hangi çalışmaları yaptığını tüm detayıyla bugüne kadar bilmiyorduk ancak geçtiğimiz hafta içinde artık sessizliğini bozdu ve yaptığı çalışmaları açıkladı.

 

İnsan beyni ve bilgisayar birleşiyor mu?

Şirket gerçekleştirdiği etkinlikte yarattıkları bir beyin-bilgisayar arayüzünü tanıttı. Bu arayüz makinelerin beyin aktivitelerini okumaya yarayan bir teknoloji içeriyor. Neuralink’e göre cihazın her seferde 1000 adet nöronu izleyebilecek olan cerrahi olarak implante edilmiş 3000 elektrodu bulunuyor. Elektrotlar saçtan daha ince olan, 4-6 mikrometre genişliğindeki ince yiv içerisine gömülecek.

Bu ince yivler bahsedilen elektrotlardan bütün ölçümleri toplayarak kulağın arkasına bi kesi yoluyla bağlanmış olan bir donanıma gönderecek ki bu donanım da bluetooth yardımıyla bu bilgileri telefona gönderecek. Tam bir bilimkurgu filmi gibi değil mi?

Yapay zeka ve insan etkileşimi

Şirket bunu yapmasındaki amacı felçli insalara yardım etmekten, protezleri kontrol etmeye ya da bir insanın yapay zeka ile etkileşim içerisinde bulunması ile birçok iş için kullanılabilmesi olarak açıklıyor. Hatta Elon Musk etkinlikte;

Bu garip gelecek ama yapa zeka ile bir çeşit simbiyoz ilişki içerisinde olmak gibi

demiş. Kendisine göre şu anda parmaklarımızı ya da gözlerimizi kullanarak mevcut olan bilgisayar vs. gibi teknolojileri aslında yavaşlatıyoruz. Bunu hızlandırmak için de beynimize bir yonga yerleştirmenin işleri kolaylaştıracağını belirtiyor.

Neuralink’in bu çalışması ya da yakın gelecekte ortaya çıkması kuvvetle muhtemel olan başka bir firmaların yapacağı yapay zeka-insan ilişkisine dair çalışmalar henüz çok yeni. Son yıllara bu yolda birçok ilerleme de kaydedildi ancak yol uzun.

Örnek olarak; BrainGate olarak bilinen bir sistem, bacaklarında kontrolü kaybeden motor nöron hastalığı ya da omurilik zedelenmesi gibi rahatsızlıkları olanlar üzerinde deneniyor ve umut veren sonuçlar elde edilebiliyor. Cihazlar beyin aktivitelerini kontrol ederek örneğin bir felçli insanın eski haline dönmesini sağlayabilir. BrainGate’in de bu konudaki çalışmaları dikkat çekici.

İnsanlar yakın gelecekte imleci ekranda hareket ettirmek ya da bir robotun kolunu kullanmak gibi aktiviteleri düşünce yoluyla gerçekleştirebilir. Zaten başlangıç örnekleri günümüzde mevcut olan bu teknolojinin çok kısa sürelerde gerçekleşecek şekilde yapılabildiğini düşünün. Gerçek bir kola benzeyen protezin gerçek bir kolun hareket edebileceği sürede ve kabiliyette hareket ettirildiğini düşünün. Çok muazzam.

Hedef 2020 yılında kullanmaya başlamak

Elon Musk’ın şirketi Neuralink beyin-makine teknolojisini farelerde ve maymunlarda test edebilmiş ve şirkete göre farelerin beynine 1500 elektrot yerleştirilerek dikiş makinesine benzeyen robotu kullanabilmesi sağlanmış. Detaylara girilmese de Musk, bir maymunun da bilgisayar kontrol edebilmek için bir cihazı kullanabildiğinden bahsetti.

Musk’a göre beyin-makine arayüzleri 2020 yılına kadar insanlarda tıbbi olarak denenebilir hale gelecek. Şu anda doğal olarak işin bürokrasi detayları üzerine çalışılıyor. Amaç gelecek yılın sonuna kadar omurilik felci olan hastalara bu implantın yapılabilmesi.

İşin en önemli kısımlarından biri ise gerçekten heyecenlandıran böylesi önemli bir teknolojinin kötü niyetli insanların eline geçmesi. Eline geçmesi derken bu durum yasal yollardan da olabilir. O durumda ise iyi bir amaçla kullanılmayacağı çok açık. İnsanların beynine bir arayüz implant edip bununla birçok şeyi kotnrol edebileceği düşüncesi kötü niyetli insanların iştahını kabartacaktır. 

Yakın gelecekte insanlık gelişimi açısından tarihe tanıklık etmeye devam edeceğiz gibi görünüyor. 

Bu arada Neuralink bazı çalışma arkadaşları arıyor. Arzu ederseniz bu bağlantıdan başvurabiliyorsunuz.

Kaynak

Yorum yazın

Pin It