Faris Rajak Kotahatuhaha adlı Endonezyalı bir tasarımcı ekibiyle beraber küresel ısınma ile mücadele amacıyla denizaltı benzeri bir araç kullanarak minyatür modüler buzdağları oluşturmak amacıyla deniz suyunun tekrar dondurulabilmesi için bir tasarım geliştirmiş.

Uluslararası bi yarışma için ekibi ile birlikte bu tasarım üzerine çalışıp Arktik’te buzul erimesinin önüne nasıl geçilebileceği ile ilgi kafa yormuş ve ortaya bu ilginç ama etkili olabilecek tasarım çıkmış.

Siyam Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen yarışmada ikinci olan ekip Kuzey Buz Denizi’nde yeni buz kütleleri oluşturabilmek için iç içe altıgen buz blokları oluşturup daha sonra bu buzları birleştirip deniz yüzeyine bırakarak Kuzey kutbu bölgelerinin yeniden buzlamasının sağlanabileceğini düşünüyor. Böylece küresel ısınma etkisi belki de bir ölçüde azaltılabilecek.

Kotahatuhaha, fikrin ana hedefinin “küresel iklimin dengesi üzerinde doğrudan etkisi olan kutupsal ekosistemi yeniden kurmak” olduğunu söylüyor ve ekliyor; “tedavi etmektense önlemek daha iyi”.

Minyatür buz parçaları ile başlıyor

Ekibin tasarladığı denizaltı benzeri araç mevcut altıgen tankını doldurmak için deniz suyuna dalıyor ve doldurduktan sonra araç deniz yüzeyine geri dönüp güneş ışığından korumak için tankın üzerini kapatıyor. Bu sırada buz oluşturma sürecinin hızlandırılabilmesi amacıyla tuzun bir kısmını deniz suyundan filtrelemek için ters osmoz yöntemi kullanılıyor.

Tankın içerisindeki su donduktan sonra araç tekrar suya dalıyor ve 2027 metreküplük bir minyatür buz parçasını suya bırakıyor. Daha sonra oluşan bu altıgen buzlar petek yapısıyla bir araya gelerek suyun üzerinde geniş buz kütleleri oluşturuyor.

Tabii bu tasarımın kullanılabilirliğinin test edilebilmesi için hayata geçmesi gerekiyor ve dolayısıyla bu noktada para en önemli unsur haline geliyor. Tasarımcı bu konuda araştırma merkezlerinin ve bazı su altı hotellerinin bu çalışmayı fonlayabileceğini düşünüyor. 

Kaynak

Yorum yazın

Pin It