Ücretsiz WordPress teması araştırması yaparken hiç kuşkusuz yarattığı görsel algının yanında iyi kodlanmış olması, hızı ve belki bazıları için teknik desteğin olması gibi önemli faktörlere dikkat etmekte fayda var.
Arayüzün sade ve kullanışlı olması bir diğer önemli unsurdur. Blogunuzun ana kategorisine göre WordPress temaları çeşitli başlıklarda incelenebilir. Örneğin kişisel bir blog tutmak, her gün değil belirli zamanlarda güncellemek sizi sade bir arayüze sahip, daha çok minimal bir tasarıma götürebilir.
Uzman olduğunuz bir konuda uzun ve detaylı makaleler yayınlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda yine sade ama okunabilirlik açısından ön planda olan tasarımları tercih etmenizde yarar var. Çünkü ziyaretçilerinizi uzun yazıların içerisinde tutabilmek zaten zorken, okunabilirliğin çok iyi olmaması onların anında uzaklaşmasına neden olacaktır. Bunun için tipografik özellikler ilk tercihiniz olabilir.
Her gün ve gün içinde çok sayıda haber gireceğiniz bir portal oluşturmak istiyorsanız da WordPress magazin temaları size daha esnek özellikler sağlayabilir.
Malumunuz popüler bir içerik yönetim sistemi olduğu için WordPress temaları ile ilgili binlerce seçenek bulabilirsiniz. Birçok kaynaktan farklı temaları taramanız ve kendiniz için en iyisini bulmanız konusunda yararlı olacaktır.
Kişisel deneyimlerime istinaden blog dünyasına yeni adım atacaklar için söylemek isterim ki WordPress temalarının içinde kaybolmak çok olası bir durum. Dolayısıyla öncelikle kafanızda kabaca bir tasarım fikri oluşturduktan sonra araştırmalarınıza başlamanız size zaman kazandıracaktır.
Sizler için derlediğim 21 ücretsiz WordPress teması nasılmış gelin hep birlikte bakalım:
1. Fashy
Fashy öncelikli olarak minimal, temiz bir arayüze ihtiyaç duyabilecek olan moda blogları, yaratıcı işlerin sergilendiği bloglar ve magazin siteleri için kullanılabilir.
Yumuşak bir tasarım, tipografik tarafta ilgi çekici ve okunabilirlik olarak gayet iyi tasarlanmış bir tema olarak karşımıza çıkan Fashy ücretsiz olarak da kullanılabiliyor.
Yeni blog açan kişiler bu temayı öncelikli olarak deneyebilir ihtiyacı olması durumunda daha fazla özelliğe sahip olan ücretli versiyonuna geçebilir.
2. Neve
Kişisel bir blog da olsa web sitenizin hızı günümüzde ilk önem vermeniz gereken teknik konulardan biridir.
SEO ile ilgili yapılan çalışmaların da en önemli basamaklarından olan hız faktörü kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman geçireceği ile direkt ilgili. İşte Neve de hızlı, mobil uyumlu, esnek ve kolay kullanılabilir bir WordPress teması.
Neve’nin de ücretsiz versiyonu yanında ücretli seçeneği de bulunuyor.
3. Olsen
Daha çok moda ve yaşam tarzı blogları için tasarlanmış Olsen teması özelleştirilebilir bir yapıya sahip ve SEO için optimize edilmiş bir WordPress temasıdır.
Bunun yanında Türkçe’ye çevrilmeye hazır ve sosyal medya entegrasyonuyla ek özellikler sunuyor.
Ücretli versiyonu farklı post formatları ve tipografi seçenekleri gibi özellikler sunuyor.
4. Everly
İçerik odaklı Everly teması minimal ve modern bir tasarım anlayışını benimsiyor. Okuyucularınızın yazdıklarınızla daha fazla ilgilenmesi birinci önceliğiniz ise tercih edebilirsiniz.
Everly teması tasarım olarak klasik blog akışının yanında magazin stilinde bir arayüz de sunuyor.
Ücretli versiyonunda ek özellikler olsa da ilk kez blog sitesi kuracak olanların ücretsiz versiyonunda kendilerini geliştirebilmeleri için yeterli özellik barındırıyor.
5. Sparkling
Modern ve temiz bir arayüze sahip olan Sparkling teması aslında çok yeni bir tema değil ancak hala güzel ve kullanılabilir bir tema olarak biliniyor.
Mobil ya da masaüstü herhangi bir cihazınıza uyum sağlayan responsive bir tasarıma sahip olan Sparkling kişisel blog, şirket, eğitim, seyahat vs. gibi sitelerde gayet rahat bir şekilde kullanılabilir.
Sparkling WordPress teması WooCommerce entegrasyonu ile e-ticaret için de rahat bir kullanım sunuyor.
6. Zakra
Çok amaçlı olarak kullanabileceğiniz Zakra WordPress teması SEO uyumlu ve hızlı olduğunu iddia ediyor.
Farklı kullanımlar için farklı tasarımları sitenize çekerek beğendiğiniz tasarımı hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
50 binden fazla kullanıcı tarafından tercih edilmiş olan Zakra’ya siz de bir göz atabilirsiniz.
7. Anariel
Anariel de yine yukarıda bahsettiğim Everly teması gibi içerik odaklı bir tasarım ile geliyor. Bu tema da yine minimal ve modern bir tasarıma ihtiyaç duyan kullanıcılar için ideal.
Ayrıca Anariel’in ücretsiz versiyonunda da güzel bir font kullanılmış.
Daha sonra ek özelliklerini kullanmak isterseniz ücretli versiyonuna geçiş yapabiliyorsunuz.
8. Astra
Astra popüler bir wordpress teması olarak biliniyor. Kolay kişiselleştirilebilir ve hız konusunda çok iddialı.
Temiz bir kod ile tasarlanmış ve Elementor gibi birçok sayfa düzenleyici eklenti ile de uyumlu bir tema.
Çeşitli renk ve tipografi özellikleri bulunan Astra farklı tasarım ve başlık seçenekleri de sunuyor.
9. Bootstrap Blog
Öncelikli olarak kadın moda bloggerları düşünülerek tasarlanmış olsa da Bootstrap Blog teması fotoğrafçılar, kişisel blog yazarları ya da seyahat bloggerları için de çok uygun bir tasarıma sahip.
Temiz bir arayüze ve SEO uyumuna sahip bu tema WooCommerce desteği ile e-ticaret yapmak isteyenler için de kullanılabilir.
10. Opus Blog
Opus ücretsiz versiyonunda gerçekten güzel özellikler sunan bir tema. SEO uyumlu, Gutenberg için kullanışlı ve güçlü bir altyapıya sahip WordPress teması.
Opus Blog teması ile kişisel blog yanında çok kolay bir şekilde magazin sitesi ya da bir haber sitesi bile oluşturabilirsiniz.
11. Cenote
Kullanışlı, temiz ve içerik odaklı bir tasarım arayanlar için ideal olan Cenote, şimdiye kadar 10 binden fazla sitede kullanılmış ve en popüler WordPress temalarından biri olarak tanınıyor.
Cenote da yine çok hızlı yüklenen, SEO uyumlu bir ücretsiz WordPress teması ve kolay kişiselleştirme özellikleri bulunuyor.
12. Cream Magazine
Magazin ya da haber sitesi oluşturmak isteyenler için güzel bir WordPress teması olan Cream Magazine aynı zamanda SEO ve mobil uyumlu. Bunun yanında hızlı yüklenebilmesi için de yeterli özelliklere sahip.
Başlangıç düzeyinde bir haber sitesi düşünüyorsanız denemelerinizi yapmak için ideal. Profesyonel bir haber sitesi kurmayı planlıyorsanız ücretli versiyonuna bakmanızda fayda olabilir.
13. Magazine Power
Yine haber portalı kurmak isteyenler için tasarlanmış olan Magazine Power WordPress teması kompakt ve temiz bir arayüze sahipken aynı zamanda mobil uyumlu.
Ücretsiz versiyonunda özel bileşen ve özel menü seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca 4 layout seçeneği bulunuyor ki bu da ücretsiz versiyon için iyi görünüyor.
14. NewsCard
Haber portallarına ek olarak seyahat, yemek, moda, müzik, spor, fotoğrafçılık vs. gibi konularda da kullanışlı bir magazin sitesi yapmak istiyorsanız NewsCard güzel bir ücretsiz seçenek olabilir.
İyi tasarlanmış arayüzü ile profesyonel bir web sitesi görünümünü size ücretsiz versiyonunda da veren NewsCard’ı seçenekleriniz arasına ekleyebilirsiniz.
WooCommerce desteği olduğu için alışveriş sitesi oluşturmak için de kullanabilirsiniz.
15. Magbook
Aradığınız SEO uyumlu, çok amaçlı, mobil uyumlu, e-ticaret, kişisel blog ya da magazine ve haber portalı gibi amaçlarla kullanmak istediğiniz bir WordPress teması ise Magbook doğru bir seçenek olabilir.
Magbook ile inceleme siteleri de oluşturabilirsiniz. Ha bir de kendisinin ultra responsive olduğunu iddia ediyor.
16. CoverNews
Haber portalı ya da magazin odaklı tasarımlardan devam edelim. CoverNews bunlar arasında en profesyonel arayüze sahip olanlardan biri belki de.
Birkaç ufak düzenleme ile başlangıç olarak bir portal oluşturmanız gerçekten çok kolay olabilir.
Özel bileşen ve layout seçenekleriyle de öne çıkan CoverNews ücretsiz WordPress teması, mobil uyumlu ve WooCommerce desteğine de sahip.
17. Viral
Viral her ne kadar bir magazin portalı için tasarlanmış gibi görünse de kişisel bir blog ya da bir şirket web sitesi olarak da kullanışlı olabilecek bir WordPress teması. Sürükle-bırak özelliği sayesinde çok kolay bir şekilde özelleştirilebilen bu tema farklı bileşenlere ve layout seçeneklerine sahip.
Çok profesyonel bir arayüzü bulunan Viral aynı zamanda mobil uyumlu bir tasarım.
18. NewsMag
NewsMag birçok özelliğini ücretli versiyonunda barındıran ancak başlangıç olarak profesyonel görünümlü bir portal yaratmak için çok güzel bir WordPress teması. Lite versiyonu da kullanım için yeterli olacaktır.
SEO uyumu, tipografi özellikleri ve hız gibi seçeneklerin hemen hepsi ücretli versiyonda sunulmuş ama dediğim gibi yine de Lite versiyonu kullanışlı olabilir.
19. HitMag
Basit, kullanışlı bir portal tasarımı arayanlar için uygun bir tema olan HitMag de kişisel blog sitelerine kolayca uygulanabilir.
Çeşitli layout seçenekleri, mobil ve SEO uyumu ile dikkat çeken bu WordPress teması özel bileşen seçenekleriyle de ihtiyacı karşılıyor.
Ücretli versiyonunda çok daha fazla özellik bulunuyor. Dilerseniz onu da tercih edebilirsiniz.
20. News Portal
Mobil ve SEO uyumu, çok amaçlı kullanım, farklı renk seçenekleri ve retina ekranlara uyumu gibi özellikleri ücretsiz versiyonda sunabilen bir WordPress teması olan News Portal, sunduğu temiz arayüz ile de dikkat çekmeyi başarıyor.
Kolayca özelleştirilebilen bu tema portal oluşturmak için ideal bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
21. JustWrite
Magazin portallarından sonra son olarak JustWrite Worpdress teması ile kapanışı yapalım. Adından da anlaşılacağı üzere içerik odaklı bir tema olan JustWrite daha çok içerik yazarları için kullanılabilir.
Farklı bileşen seçenekleri, mobil uyumu, özelleştirilebilir bölümler ve reklam yerleşim seçenekleriyle öne çıkan bir tema olan JustWrite yaklaşık 19 bin kere indirilmiş.
Tüm bu temaları seçerken ilk olarak göze hoş gelmesi, kompakt bir tasarıma sahip olması, eğer mümkünse hızlı olması ve özellikle blog dünyasına yeni adım atacak kişileri çok uğraştırmayacak temalar olmasına dikkat etmeye çalıştım.
Daha iyi seçenekler mutlaka vardır. Sizin de aklınızda olan ya da bu konuda önerebileceğiniz fikirler varsa yorumlara yazabilirsiniz.