Çağımızın getirdikleriyle beraber yaptığımız işlerin yoğunluğu ve dolayısıyla işin neden olduğu stres de artmakta. Bu da çalışmalarımızda verimlilik sorunlarına neden olabiliyor. Ancak yine de düzenli bir planlama ile yaptığımız iş her ne olursa olsun verim almamız mümkün.
Türkiye’de çalışma saatlerimiz birçok ülkeden fazla olmasına rağmen iş kalitesi anlamında bazı eksikliklerimiz olduğu malum. Çoğumuz saatlerce iş yerinde kalıp bir arpa boyu yol kat edebiliyoruz. Sonuçta kendimize zaman ayıramıyor ve mutsuz oluyoruz. Zamanımızı verimli bir çalışmaya harcayarak boşluklar yaratabilmek sağılığımız açısından da önemli.
Madem ki teknolojiyi artık hepimiz sıklıkla kullanır olduk o zaman iş verimliliğimizi arttırıcı bazı zaman yönetimi, döküman kullanımı ya da planlama uygulamaları vs. gibi bazı programları hayatımıza dahil etmekte yarar var. Bu liste ile işinizde verimlilik arttıracak, size hız kazandıracak ve zamanınızı etkili kullanmanızı sağlayacak uygulamaları derledim.
İş hayatınızda verimlilik arttıran 9 dijital uygulama şöyle;
1. Focus to Do
Teknolojik gelişim işimize çok yaradı. Çevrimiçi dünyada artık büyük bir ciddiyetle varız. Ancak dijital ya da gerçek dünyada olsun çevremizde çok fazla uyaran var ve bütün bunlar bizim yaptığımız işe odaklanmamızı zorlaştırmaya başladı. İşlerimize dikkat kesilmekte zorlanıyoruz.
İşte Focus to Do adlı uygulama Pomodoro tekniğini kullanarak yaptığımız işe odaklanmamızı sağlıyor. 25 dakikada bir 5 dakika mola vermenizi sağlayarak zamanı verimli kullanmanızı sağlıyor. İşi zamanladığınız için de o süre içerisinde bitirmeyi hedeflediğinizden odaklanmanız kolaylaşıyor. Tabii istemek de önemli.
Focus to Do, zaman ve görev yönetimi sağlayan bir araç olduğundan bir yapılacaklar listesi oluşturup, hatırlatmalar kurabiliyorsunuz. Bütün görevlerinizi de bir zamanlayıcı ile verimli hale getirebiliyorsunuz. Projeler oluşturup içerisine spesifik görevler ekleyebildiğiniz uygulamada görevlerinizin içine alt görevler de ekleyebiliyorsunuz.
İstatistikler oluşturun
Focus to Do geçmişe dönük hangi iş üzerinde ne kadar çalıştığınızı gösteren bir istatistik de sunuyor. Böylece işlerinizi izlenebilir hale getirmek de kolaylaşıyor.
Focus to Do uygulamasına bütün cihazlarınızdan ulaşabiliyorsunuz.
Focus to Do uygulamasını indirin
2. Microsoft To Do
Yapılacaklar listesi uygulamaları en çok kullanılanlardan. Hatta bazı uygulamaların içerisine temel amacı başka olsa da yapılacaklar listesi özelliği de ekleniyor.
Microsoft to Do bu anlamda en iyi planlayıcı uygulamaları sıralamasında üst sıralara tırmanıyor. Şirketin 2015 yılında satın aldığı Wunderlist uygulamasının yaratıcılarının hayata geçirdiği Microsoft to Do için Wunderlist’in en iyi özelliklerinin verilmesinin yanı sıra, orada olmayan “kişiselleştirilmiş günlük planlayıcı” ya da “günlük öneriler” gibi bazı özellikler de eklenmiş.
Wunderlist, Microsoft çatısı altında şimdilik hayatına devam ediyor. Microsoft to Do’ya Wunderlist’ten geçmek isterseniz şurada nasıl yapacağınız anlatılıyor. Tüm listenizi To Do’ya aktarabilirsiniz.
Microsoft to Do uygulamasını indirin
3. Evernote
Her ne kadar kişisel görüşüm olsa da konu verimlilik olunca Evernote sanırım bu listenin olmazsa olmazlarından. Uzun sayılabilecek bir zamandan beri var olan bu uygulama basit anlamda notlar almanızı sağlıyor.
Fikirlerinizi, projelerinizi ya da yapılacak listelerinizi Evernote ile oluşturabiliyor ve bunları defterler oluşturarak kaydedebiliyorsunuz. Evernote içerisinde PDF ve ofis dosyaları da kaydedebildiğiniz gibi belgelerinizi tarayıp defterlerinizin içerisine atabiliyorsunuz.
Uygulamanın en iyi özelliklerinden biri de güçlü bir arama alt yapısının bulunması. Evernote içerisine fiziksel bir kağıda elinizle aldığınız notunuzu da tarayarak kaydedebiliyorsunuz. Bu tamam. Ancak arama alanına yazdığınız kelime o el yazısı notta bulunuyorsa Evernote bunu da algılayabiliyor ve önünüze getiriyor.
Notlarınızı etiketleyip onların doğal olarak bulunabilmesini kolaylaştırabiliyorsunuz.
Web Clipper özelliği ile işinizle ilgili web üzerinde araştırma yaparken anlık olarak web sayfalarını ya da pdf dosyalarını tek tıkla kaydedebiliyor, ekran görüntüsü alıp oluşturduğunuz defterinize ekleyebiliyorsunuz. Web Clipper bir kısayol ekleme uygulaması gibi ancak bundan çok daha kullanışlı. Tarayıcı eklentisi olarak çalışıyor.
Evernote üzerindeki hazır şablonları kullanarak projelerinizde kolaylık sağlayabilirsiniz. Ortak çalışma alanları ise proje ekibinizle anlık paylaşımlar yapabilmenize, aynı not defteri üzerinde ilerlemenize olanak veriyor. Tabii şablonları yaratıcı yazarlıktan parti planlamaya kadar birçok iş için kullanabilirsiniz.
Evernote ile kaydettiğiniz notlarınız bütün cihazlarınızda senkronize oluyor.
4. Google Drive
Çoğumuzun bildiği Google Drive uygulamasına yer vermemek olmaz. Dropbox başta olmak üzere Drive benzeri bazı ücretsiz bulut depolama alanları var tabii ancak hem Google desteği, hem de Google kullanıcı sayısının fazla olması Drive’ı en iyi bulut depolama uygulaması yapıyor.
Kullanımı çok kolay ve genellikle hızlı olan Google Drive’a sabit diskiniz gibi davranabiliyor ve üzerinde Google’ın ofis uygulamalarını da kullanabiliyorsunuz. Drive üzerinden herhangi bir belgeyi de kolay bir şekilde başkalarıyla paylaşabiliyorsunuz.
Drive başta olmak üzere bulut üzerinde bir alan kullanmak iş akışınızı kolaylaştırıyor. Yaptığınız işe göre değişir ama bazı işlerde yanınızda bilgisayarınızı taşımanız bile gerekmeyebiliyor. En azından bir sabit disk taşımanıza gerek kalmıyor.
Google Drive senkronizasyonu için bilgisayarınıza uygulamayı indirerek bir klasör oluşturuyor ve o klasöre bilgisayarınızın bir klasörü gibi davranıp eklediğiniz dosyaların arka planda sürekli eşitlenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede tüm dosyalarınıza hareket halindeyken bile ulaşmak kolaylaşıyor.
Bildiğiniz gibi Google hesabınız ortak depolama alanı olarak tüm Google uygulamaları tarafından kullanılıyor. Yani bütün Google uygulamalarınız için geçerli olan bu alan Drive için de geçerli. O nedenle daha fazla alana ihtiyacınız olabilir. Neyse ki Drive ücretleri nispeten ucuz. Başlangıç olarak 15GB’lık bir alan ücretsiz veriliyor.
Google Drive uygulamasını indirin
5. Grammarly
Bu güzel uygulamanın Türkçe desteği yok. Bu nedenle buraya ekleyip eklememekte kararsız kaldım. Ancak işi gereği çok fazla İngilizce kullanan kişiler için çok işe yarayacak bir uygulama.
Yapay zeka desteği ile -adı üzerinde- dilbilgisi hatalarını düzelten Grammarly yazdığınız yazılarınızda önemli bir zaman kazanımı sağlıyor. Tarayıcınıza ekleyeceğiniz bir eklenti ile email, sosyal medya, medium ya da Slack gibi uygulamalarda yazım yanlışlarınızı da düzelten ve işinizi kolaylaştıran bir uygulama.
Önerdiği kelimelerle hataları elediği gibi size en iyi kelimeyi bulmanız konusunda da yardım etmiş oluyor.
Grammarly uygulamasını indirin
6. PDF Bob
Bu uygulama benim de yeni keşfettiğim ancak çok kullanışlı bir araç. Söz konusu PDF olduğunda okuma tarafında çok sayıda uygulama bulabiliriz. Ancak PDF üzerinde notlar almak, işaretlemeler ya da bazı ekleme-çıkarmalar yapmak istiyorsanız ücretsiz bir çözüm bulmak çok da kolay değil.
PDF Bob çevrimiçi olacak şekilde bir PDF dosyası üzerinde yapmak istediğiniz hemen her şeyi gerçekleştirmenizi sağlıyor. PDF Bob ücretsiz alternatifler içerisinde en iyi PDF düzenleme programı diyebiliriz.
PDF Bob ile yapabildiklerinizden bazıları şöyle;
– Yorumlar eklemek
– Yapışkan notlar eklemek
– Önemli bulduğunuz cümlelerin altını çizmek
– PDF dosyalarını düzenlemek
– Birden fazla PDF dosyasını birleştirmek
– Yeni sayfalar eklemek
– PDF dosyalarını Word dosyasına dönüştürmek
– PDF dosyalarını korumalı hale getirmek
Bu özellikleri ücretsiz bir şekilde halledebilmek önemli. Çünkü genel olarak bu tarz programlarda böylesi detaylara belirli bir ücret karşılığında erişilebiliyor.
7. Toggl
İşlerinizi yaparken hangi programı ya da uygulamayı ne kadar kullandığınızı merak ettiniz mi? Toggl uygulaması sayesinde bunu takip edebiliyor ve işlerinizi buna göre planlayabiliyorsunuz. Bu sayede etkin bir zaman yönetimi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Özellikle ekip halinde çalışırken kimin ne üzerine ne kadar zaman ayırdığını takip edebiliyorsunuz. Projelerinizi ve müşterilerinizi de dahil edip harcadığınız zamanı bu veriler üzerinden değerlendirebiliyorsunuz.
Projelerinizde hangi işe ne kadar zaman harcadığınızı bilmek bir sonraki işte tahmini zamanı öngörmenizi de sağıyor. Bu da geri dönüş anlamında yüksek verimlilik sağlıyor. Toggl’a kısaca zaman planlayıcı uygulama diyebiliriz.
Zaman izleme verinizi kolayca filtreleyip bu raporu Excel, CSV ya da PDF dosyası olarak alabiliyorsunuz.
8. Pocket
Zaman kısıtlamasından dolayı internet üzerinde dolaşırken haber ya da makale okumaya genelde fırsatımız olmayabiliyor. Daha sonra okumak için tarayıcının yer işaretlerine eklesek de orası büyüdükçe büyüyor ve yönetimi zorlaşıyor.
Pocket uygulaması sayesinde okuyamadığımız makale olduğunda, o web sayfasını tarayıcı eklentisi sayesinde tek tıkla hesabımıza ekliyor ve daha sonra okuyabiliyoruz.
Pocket’a eklediğimiz web sayfalarını okurken en güzel özelliklerden biri de o sayfadaki gereksiz hiç bir görselin, reklamın vs olmaması. Sadece metin dosyası ekleniyor ve bir PDF üzerinden okur gibi yorulmadan içeriği tüketebiliyorsunuz. Tabii isterseniz tam sürüm web sayfası da mevcut.
Pocket’ta içeriğiniz video, makale ve görsel olarak ayrılıyor. Ayrıca eklediğiniz içeriklere etiketler vererek daha sonra onlara ulaşmayı kolaylaştırabiliyorsunuz.
Uygulamanın ücretli versiyonuyla altını çizmek, fontları değiştirmek gibi detaylı bazı özelliklere sahip olabiliyorsunuz. Pocket’a makalelerinizi bir tarayıcı eklentisi ile ekliyorsunuz. Eğer isterseniz çevrimiçi kullanabilir ya da mobil ve masaüstü uygulamalarına senkronize edip o cihazlardan da okuyabilirsiniz.
9. Buffer
Sosyal medya dünyasında yaşadığımız için artık hepimizin bu dünyayı keşfe ihtiyacı var. Instagram‘ı etkili kullanabilmek, Facebook’ta işinizi büyütmek, Twitter’da markanızı biraz daha sosyal hale getirmek, marka değerinizi büyütebilmek açısından çok önemli.
En etkili sosyal medya içeriğini üretmek ve bunları paylaşabilmek, yönetebilmek adına Buffer en etkili araçlardan biri. Onun sayesinde içeriklerinizi planlayabiliyor, oluşturduğunuz taslakları ekibinize iletip onlarla beraber değerlendirebiliyor, inceleyip paylaşabiliyorsunuz.
Instagram üzerinden markanızı büyütmek, paylaşımlarınıza ilk yorumu yapmak, Instagram biyografiniz üzerinden takipçilerinizi ürün satışınıza yönlendirmek gibi bir dolu güzel detaya sahip olan Buffer ile Facebook ve Instagram içeriğinizin performansını ölçüp, analiz edebiliyorsunuz.
Buffer uygulamasını çevrimiçi kullanın
Sonuç olarak;
İş verimliliğini arttırabilmek artık teknolojinin bize verdiği nimetler sayesinde bir adım öteye taşınabiliyor. Öncelikle odak noktamızı belirlemek ve verimli çalışabilmek için elimizden geleni yapmak ve kendimize yeterli zamanı ayırabilmek için yukarıdaki uygulamalar yararlı olacaktır.
Bu uygulamaların alternatifi olan diğer uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ben en kullanışlı olabilecek uygulamaları derlemeye çalıştım. Amaç önemli bir oranda verimliliğimizi arttırabilmek.
Bunun için;
– Harcadığımız zamanı takip ederek ne ile ne kadar uğraştığımızın takibini yapmak,
– Notlarımızı belirli bir düzen içerisinde kaydederek onları sürekli elimizin altında tutarak projelerimizi düzenli bir şekilde yönetebilmek,
– (İngilizce) yazışmalarımızda ya da makalelerimizde anlık dilbilgisi kontrolü yaparak zaman kazanmak
– Çevrimiçi bir depolama alanıyla dosyalarımıza her yerden ve her cihazdan ulaşarak zahmetten kurtulmak
– Yapılacaklar listeleri oluşturarak planlı bir şekilde adım adım ilerlemek
– Yaptığımız işleri sosyal medyada planlayarak yönetebilmek
gerekiyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? İş hayatınızda kullandığınız ve verimli bulduğunuz uygulamalar varsa lütfen paylaşınız.
Bu yazıyı beğendiyseniz lütfen sosyal medyada paylaşın. Bu içeriğe benzer içerikler görmek isterseniz Email listesine abone olabilirsiniz.
Herkese iyi çalışmalar!