Twitter’a göre Trump’ın tweetleri ırkçı değil miydi?

Donald Trump‘ın üç gün önce Twitter üzerinden yaptığı ırkçı saldırılar sonrasında özellikle teknoloji dünyası Twitter’ın yakın zamanda duyurduğu “kuralları ihlal eden politikacıların tweetlerini etiketleme” kararının hemen ardından gerçekleşen bu olay sonrasında sessiz kalmasını tartışıyor. Twitter henüz bu tweetlerle ilgili harekete geçmedi. Bunun nedeni de henüz bilinmiyor.

Aslında bu durum sosyal medyanın ya da sosyal medya şirketlerinin göründüğü kadar özgür olmadığının/olamadığının da bir karşılığı olabilir. Twitter müthiş aksiyonlar içeren bir mecra. Ağzı olanın konuştuğu ve bu nedenle her gün milyonlarca insanın tweetlerinin şikayet edildiği ve kural ihlali varsa o tweetlerin kaldırıldığı bir platform.

Trump’ın bu ırkçı tweetleri diğer kullanıcılar tarafından şikayet edildi mi çok merak ediyorum. Muhtemelen almıştır ancak o konuda da harekete geçilmiş gibi görünmüyor. Kaldı ki firma zaten yukarıda bahsettiğim gibi politikacıların bu tarz içeriklerini kısıtlayacağını belirtmişti, şikayete bile gerek yok aslında.

İki gündür -tıpkı geçen yıl GetContact uygulamasında olduğu gibi- FaceApp adlı uygulama bir anda salgın haline geldi ve bugün azalarak bitmeye yüz tuttu. Aslında bu tip durumlarda önemli bir pazarlama başarısı var belli ki.

Her zaman olduğu gibi FaceApp ile ilgili de komplo teorisyenleri hemen ortaya çıktı ve “Arkadaşlar kanmayın bunlara Rusya’ya bütün bilgileriniz gidiyor” adlı çalışmalarına başladı. Bu kişilerin hepsi bunu Twitter üzerinden yazdı. 

O halde size en önemli haberi vereyim; sosyal medya var olduğu sürece bizim bilgilerimizin çalınma ihtimali yok, çünkü çalınmasına gerek yok. Biz zaten kendi isteğimizle veriyoruz. Bu hep konuşuluyor ve neresi anlaşılmıyor çok merak ediyorum.

Haydi birkaç yıl öncesine kadar bunların hepsi palavra haberdi diyelim ancak yakın dönemde gerçekleşen Facebook, Apple ve hatta Twitter’ın kullanıcı bilgilerini devletlerle (özellikle ABD) ya da özel şirketlerle paylaştığının ortaya çıkmasının üzerinden fazla zaman geçmedi. Yine patlak verdikten sonra Facebook’u silin kampanyaları yapılan Cambridge Analytica skandalını ne çabuk unuttuk? 

Günün sonunda eğer bu sosyal medya ile bir şekilde ilişki içerisindeyseniz kusura bakmayın artık özel hayatınız, gizli bilgileriniz falan yok! Elinizdeki pek akıllı telefonlarla geziyorsanız bile yok (“ben sadece arama yapıyorum”, evet öyle yapıyorsun).

Dediğim gibi, bu konu hep konuşuluyor ama konuşulmaya da devam edecek galiba. Çünkü nedense bir umutla bizim bilgilerimizin gizli kaldığını sanıyoruz hep. Twitter’da açık profil fotoğrafıyla her konudaki düşüncelerini yazan adamın, yüzünün fotoğrafını kaydeden uygulamadan skandal devşirmesi bana çok anlamsız geliyor.  

ABD’li şirketlerin yeri geldiğinde aslında ABD’li değil de küresel şirketlermiş gibi davranmalarının aslında büyük bir şov olduğu zaten çok açık. ABD başkanı bir sözüyle Çinli bir firmaya yaptırım uyguluyorsa, yine ABD’li başka bir firmanın o başkanın ırkçı tweetlerini görmezden gelmesi çok da sıradışı değil açıkçası. Çünkü kuralları uygularsa şirket olarak “söylemlerim ırkçı değildi” diyen başkanını ırkçılıkla yaftalamış olacak. Bakalım Twitter bu konuda harekete geçecek mi?

“Twitter’a göre Trump’ın tweetleri ırkçı değil miydi?” üzerine bir yorum

Yorum yapın